Kızımla sohbet ederken konu her ailede olduğu gibi okula geldi. Okul konuşulur da öğretmenler konuşulmaz mı? Kızım başladı öğretmenlerinin güzel yanlarını anlatmaya. Bazen de taklitlerini yaptı. Ama bu taklitler onları eleştirmek değil, onu etkileyen yönleriydi.
O bunları yaparken ben de geçmişe döndüm. Belki şu an hayatta olmayan birçok öğretmenimin hayatıma kattıklarını düşünmeye başladım. Lisede en sevmediğim diye düşündüğüm öğretmenimin bile devamlı gelecekle ilgili sözlerinin zihnimde yankılandığını duymak bende bir gülümseme oluşturmuştu. O an kızım: “Baba biliyor musun benim en büyük şansım en iyi öğretmenlere sahip olmamdı” dedi.
Şüphesiz her öğretmenimiz bizler için büyük bir şans. Çocuklar nasıl bireysel farklara sahipse öğretmenlerimiz de bireysel farklılıklara sahiptir. Her birinin tek amacı var: Çocukları en güzel şekilde geleceğe yetiştirmektir. Bu amacı gerçekleştirmek için küçük bir dokunuşun, güzel bir yaklaşımın gelecek için ne kadar önemli olduğunu bilmek, biz öğretmenler için çok önemlidir.
Peter H. Reynolds tarafından kaleme alınan aslında çocuklar için yazılmış “Nokta” kitabında, küçük bir yaklaşımın bir öğrencide nelerin değişebileceğini bize anlatmaktadır. Reynolds’un kitabındaki kahraman 7-8 yaşlarında, resim yapamadığını düşünen Vashti isimli öğrencidir. Öğretmeni Vasthi’nin bu durumunu fark etmiştir. Vashti’den resim kâğıdının ortasına bir nokta yapmasını ve kâğıdın altına da adını yazmasını ister. Vasthi resim kâğıdına kocaman bir nokta yapar ve adını yazıp öğretmene verir. Bir gün sonra sınıfa girdiğinde öğretmeninin resmi duvara astığını görür. Bu süreç Vashti’yi okulda “Nokta” resim sergisi açmaya kadar götürür.
Kısacası öğretmen işi karmaşık bir hale getirmek yerine çizdirdiği bir nokta ile Vasthi’nin yapabileceğini göstermiştir. Bu yaklaşım Vashti’yi yapamam, başaramam düşüncesinden kurtarmıştır. Öğretmen ise bir çocuğun şansı olmayı başarmıştır.
Çocuklardan yapabildiklerini istemek ve ortaya çıkardıkları ürünler yoluyla değerli olduklarını hissettirmek öğretmenler olarak önceliğimiz olmalıdır.
Kişisel gelişim ve hedef belirleme konusunda dünyanın önde gelen motivasyon konuşmacılarından biri ve aynı zamanda düşünce lideri Les Brown, Miami’de terk edilmiş bir binanın zemininde dünyaya gelmiştir. Okul günlerinde, dönemin aydınları tarafından “eğitilebilir zihinsel engelli” olarak nitelendirilmiştir. Üstelik son derece parlak ve yetenekli bir ikiz kardeşi olduğu için akranları tarafından “aptal ikiz” olarak adlandırılmıştır. Herkesin hayatındaki dönüm noktaları gibi Les’in de hayatını etkileyen bir gün olmuş. Öğrencilik zamanında onun kahramanı olan öğretmeni; ondan kara tahtada bir problem çözmesini istemiştir. Les, bunu eğitilebilir zihinsel engelli olduğunu söyleyerek yapmayı reddetmiştir. Les’in öğretmeni: “Tabii ki yapabilirsin, buraya gel ve bu soruyu benim için çöz.” demiş. Sınıfın geri kalanın kahkahaları esnasında öğretmenin söylediği bir söz sadece Les’e değil oradaki herkese ilham vermiştir. “Bir başkasının fikri sizin gerçekliğiniz olmak zorunda değil.” Les’in eğitilebilir bir zihinsel engelli olması onun tercihi ya da kendi fikri değildi. Les, ona yansıtılan ve öngörülen bu kalıbı aşmak için bu sözleri asla unutmadı. Çünkü öğretmeni hayatının en büyük şansı olmuştu. Kelimeler, cümleler o kadar sihirlidir ki bir dünyayı değiştirmeye yeter.
Yerel yönetimlerimiz öğretmenlerin motivasyonunu artıracak çalışmalar yapabilirler. En büyük kalkınma öğretmenlerle başlar. Bunun için öğretmenlerimize tiyatro ve sinema için biletler sunabilir, tarihi, kültürel ve doğa gezisi organizasyonları yapabilirler. Milli Eğitim Bakanlığımızın başlattığı “Öğretmenim İçin Bir Fidan” kampanyasına destek olup her öğretmen adına alınacak sertifikayı öğretmenlerimizle paylaşabilirler.
Dünya çocuklarının en büyük hakkı da değerli olduklarını bilmek, sihirli kelimeleri duyup, şanslı olduklarını dile getirebilmektir.
Bu şansı ise onlara verecek olanlar Alexandra K. Trenforun ifade ettiği gibi “Onlara nereye bakacağını gösteren; fakat ne göreceğini söylemeyen öğretmenler.” Olacaktır.
Her çocuk için büyük bir şans ve kahraman olan öğretmenlerimizin gününü kutlarım.