BELDE BELED VE BELED(İYE)
31.10.2020 - 17:26

Mükremin Kızılca

Mükremin Kızılca

Merhaba değerli okuyucularım!

Allah’ın selamı, bereketi ve merhameti üzerimize olsun!

Belediye kelimesi kökeni üzerine kısa bilgilendirmede bulunmak istiyorum.

Belediye, beldeyle alakalı idare demektir.

Arapça olan belde ve beled kelimeleri kökenine dayanan belediye idare sistemi, insanların kendi seçtikleriyle yönetilmesinin en güzel örnekleridir.

Belde kelimesi Kur’an-ı kerimde, bir yeryüzü yerleşim yeri manasında beş yerde geçer.

“Andolsun, Sebe’ halkı için kendi yurtlarında bir ibret vardı: Biri sağda biri solda iki bahçe bulunuyordu. Onlara şöyle denilmişti: “Rabbinizin rızkından yiyin ve O’na şükredin. Beldeniz güzel bir belde, Rabbiniz de çok bağışlayıcı bir Rabdir.” (Sebe’ 15)

Bu ayette özelde belediye başkanlarına, genelde halka, oturdukları yerin sağını ve solunu yani dört bir yanını cennete çevirerek güzel bir belde meydana getirme görevi yüklenmektedir.

Beled kelimesi de Kur’an-ı kerimde dokuz ayette yer alır.

“Hani İbrahim, “Rabbim! Bu şehri güvenli bir şehir kıl. Halkından Allah’a ve ahiret gününe iman edenleri her türlü ürünle rızıklandır” demişti...” (Bakara 126)

Bu ayette de Mekke beldesinin ilk sakinlerinden olan Hz İbrahim’in a.s halkın huzur ve refahı için nasıl dua ettiğini göstererek belediye başkanlarının halkın emniyetinden ve gıda güvenliğinden sorumlu olduklarına işaret edilmektedir

Belediyeler, idare ile halkın nasıl iç içe ve el ele olduklarının ve öyle olmaları gerektiğinin somut örnekleridir.

Memleketimize belediye ve belediyecilik alanında ilk ulusal gazete ve sanal basını kazandıran başta Genel yayın yönetmeni olan Sadrettin Soranlar kardeşimi ve Belediye Postası ailesini  bu güzel ve verimli teşebbüslerinden dolayı kutlarım.

İnşallah şahsıma tahsis edilen köşemde belediye ve belediyecilik tarihi üzerine arşiv kaynaklarından sunumlar ve bu hususta makaleler kaleme alarak belediyelerimize ve okuyucularımıza faydalı olmaya çalışacağım.

Allaha emanet olalım!

  • Beğen
YORUM YAZIN