KARAMAN NEDEN BEKLENEN HAMLEYİ YAPAMIYOR?
09.11.2021 - 21:23

Mükremin Kızılca

Mükremin Kızılca

1263 ila 1487 yılları arasında 225 yıl Karamanoğulları başkenti olan Karaman 1487 yılından 1989 yılına kadar merkezi Konya olan Karaman eyaletinin Larende adıyla bir kazası olarak kalmış bu son tarihte de il yapılmıştır.

Zaman zaman, Karaman neden Karaman olamıyor? Osmanlının gazabı sürüyor mu? Neden istenen gelişmeyi sağlayamıyor? Gibi sitemler okuyoruz.

Karaman neden istenen gelişmeyi sağlayamıyor? Sorusunun cevabını kısmen de olsa bu makalede bulacaksınız.

Karaman ile üç dağlık Taşeli ilçesinin bağlantı noktası Evliya Çelebinin Telli Bel dediği 1925 rakımlı, şimdi adı “Karamanoğlu Mehmet Bey” olan Yellibel geçididir.

Biliyor musunuz? Karamanla Ermenek arasındaki sınırı ve bağlantıyı da oluşturan bu geçidin eni beş km bile değildir. Doğudan Mut ilçesinin Işıklar Mahallesi ile batıdan Konya Hadim ilçesinin Balcılar Mahallesi arasında kalan dar bir alandır.

Yani Karamanın güneyini diğer iki ilin %98 Hadim ve Mut ilçeleri arazisi oluşturmaktadır. Karaman Ermenek sınırı toprağı sadece İhsaniye’nin kepirlerden oluşan, Güney denilen mera alanıdır.

Karamanın güneyindeki Ermenek ilçesiyle arasında bulunan Mut ilçesi Karmana bağlanmalıdır. Mutun bazı köy ve beldeleri daha önce bu konudaki referandumlarda %96 lehte görüş bildirmişlerdir. Genel olarak Mut halkı da bu konuda ısrarcı ve isteklidir. O halde Mut ilçesi halkı istediği halde Karamana bağlanmasına engel nedir ve kimdir?

Bir ilin büyüklüğüne nüfusu kadar ilçe adedi de önemli bir işarettir.

Yıllardır çaba harcanmasına rağmen nüfusu 6000’e dayanan Karamanın Ermenek dışındaki diğer ilçeleri de dâhil en büyük belediyesi olan Güneyyurt (Ermenek)  beldesinin ilçe olmasına neden sıcak bakılmamaktadır?

Bu, Karamana ulaşım ve Mutu bağlayarak Karaman -Taşeli sınır genişliği sağlanmadıkça Karaman istendiği gibi büyüyemez ve gelişemez değerli arkadaşlar!

Şunu da unutmamalı ki devamlı dillendirilen Alanya veya Anamur’un il olmaları durumu gerçekleştiği takdirde Karaman güneydeki Taşeli ilçeleri olan Ermenek, Sarıveliler ve Başyayla’yı kaybetme riskiyle karşılaşacaktır.

Alanya il olduğu takdirde Sarıveliler kesinlikle oraya kayacak, Anamur il olduğu takdirde de Ermenek veya Karşıyaka denilen nehrin öte yakası Anamur’a bağlanacaktır. Bütün anketler halkın bu hususta kahir ekseriyetinin ayrılma noktasında birleştiğini göstermektedir.

Karaman ili en kısa zamanda Toroslardaki Taşeli de denen ilçeleri arasındaki mesafeyi kısaltmalı ve ulaşımı buraya kaydırmalıdır. Yani Karaman ili yetkilileri Taşeli ilçeleri olan Ermenek, Sarıveliler ve Başyayla’ya giderlerken mutlaka Yellibel geçidini kullanmalıdırlar. Karaman Ermenek arasını 110 km’ye düşüren bu yol en kısa sürede bitirilmeli ve tercih edilir hale getirilmelidir.

Karamanın ilçelerini iki gurupta değerlendirmek gerekir: yakın ilçeleri ve uzak ilçeleri.

Yakın ilçeleri Ayrancı ve Kâzımkarabekir’dir ve ikisinin nüfusu 10 bin civarındadır.

Uzak ilçeleri ise Ermenek, Sarıveliler ve Başyayla’dır ve bu üç dağlık ilçenin nüfusu da 45 bin raddelerindedir.

Ovadaki iki ilçesine arabayla azami yarım saatte ulaşılırken dağdaki ilçelerine asgari üç saatten önce ulaşım imkânı yoktur.

Başyayla ilçesinden Karamana ulaşımı sağlayan bir sistem yoktur. Karamandan ilçesi olan Başyayla’ya ulaşmak için iki araba değiştirmek gerekiyor.

Sarıveliler’den de Konya’ya günlük araçlar kalkmasına rağmen Karamana kalkan bir araç düzeni yoktur. Karamandan Sarıveliler ilçesine ulaşmak için ise hiç araba bulamazsınız. (aksi durum geliştiyse yorumla düzeltme yapılabilir)

Ermenek, Sarıveliler ve Başyayla halen yüzde doksan ihtiyacını Konya’dan karşılamakta ve ulaşım araçlarını da o yönde kullanmaktadır.

Bu ilçelerden Karamana direkt kalkan araç sadece Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesinden her gün kalkan minibüslerdir. Karamanda özel yazıhanesi bulunan tek yolcu taşıma firması da merkezi Güneyyurtta bulunan kooperatiftir.

Bu Sorular Cevap Bekliyor!

Karaman, ilçeleriyle 30 yıldır neden çok sıkı bir alaka kuramıyor?

Karaman il olalı 30 yıl olmasına rağmen beklenen nüfus ve kalkınma hamlesini neden gerçekleştiremiyor?

1950 yılından beri çalışılan 50 km daha kısa olan ve Bucakkışla üzerinden giden Ermenek Karaman yolu neden bitirilemiyor?

Ermenek, Sarıveliler ve Başyayla halkı kendi iline halen neden başka bir ilin topraklarından ve elli km daha uzun yol teperek ulaşıyor?

İl olalı 30 yıl olmasına rağmen Karaman ve ilçeleri arasındaki mesafe neden aralı? Taşeli ilçeleri neden hala “Karamanlı” olamadı?

Niyetimiz halistir, kanıtı da bundan önceki makalem: Biz Karamanlıyız! Adlı yazımdır.

Sevgi ve saygılarımla!  

  • Beğen
YORUM YAZIN